Elintarvikkeiden sertifiointimerkit

Meidän ryhmämme bloggaaminen on tullut tiensä päähän. Muutaman sanasen kirjoitan vielä sertifiointimerkeistä elintarvikkeissa ennen kuin blogimme hiljenee.

Ruokatieto.fi-verkkosivujen mukaan ruokaketjun vastuullisuus koostuu seitsemästä ulottuvuudesta: paikallisuus, ympäristö, eläinten hyvinvointi, työhyvinvointi, ravitsemus, taloudellinen vastuu ja tuoteturvallisuus. Miten yksittäinen kuluttaja voi valita vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita ruokakoriinsa, kun on näin monta asiaa, jotka hänen pitäisi ottaa huomioon päätöksenteossa? Sertifiointimerkit voivat osaltaan auttaa valinnoissa. Yhtä yksittäistä sertifiointimerkkiä, joka pitäisi sisällään kaikki vastuullisuuden ulottuvuudet, ei kuitenkaan ole.



Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Yhden raaka-aineen tuotteissa kotimaisuusasteen on oltava 100%, ja useamman raaka-aineen tuotteissa 75-100%. Muita merkkejä, jotka kertovat kotimaisuudesta ovat Avainlippu ja Sirkkalehti.


Eurolehti on EU:n luomutunnus, jonka käyttö on pakollista kaikissa EU:n alueella valmistetuissa valmiiksi pakatuissa luomuelintarvikkeissa. Eurolehti-tunnuksen käyttö edellyttää toimijan kuulumista luomuvalvontaan sekä tunnuksen käytöstä annettujen säännösten ja ohjeiden noudattamista. Muita luomutunnuksia ovat muun muassa Leppäkerttu-luomumerkki ja Luomu-aurinkomerkki.

Sydänmerkin ansainneen elintarvikkeen rasva on hyvälaatuista ja suolan määrää on vähennetty. Joissakin tuoteryhmissä Sydänmerkin saamiseksi vaaditaan myös enemmän kuitua ja vähemmän sokeria. Näillä pienillä muutoksilla voidaan parantaa ruokavaliota terveellisempään suuntaan.

Tuotteen UTZ-sertifikaatti kertoo yrityksen sitoutumisesta kestävään liiketoimintaan ja sen yhteiskuntavastuusta, hyvien maataloustuotannon käytäntöjen noudattamisesta ja tuotteiden jäljitettävyydestä. Sitä käytetään vain kahvi-, kaakao-, tee- ja hasselpähkinätuotteissa.

MSC-sertifikaatti pyrkii takaamaan luonnonvaraisten kalojen ja äyriäisten ekologisesti kestävällä tavalla pyydystämisen, mikä tarkoittaa sitä, että mereen jätetään tarpeeksi kalaa, elinympäristöjä kunnioitetaan ja kalastuksesta riippuvaisten ihmisten elinkeinon säilyminen varmistetaan.

Näiden sertifiointimerkkien myötä toivotan ryhmämme puolesta mahdollisimman mutkattomia hetkiä arkeen. Toivottavasti olemme saaneet antaa teille ajatuksia kestävän arjen toteuttamiseen.

-Louella-

Lähteet

https://utz.org/
https://wwf.fi/vaikuta-kanssamme/kalaopas/MSC-sertifikaatti-1435.a

https://www.ely-keskus.fi/documents/10191/56418/Standardit%2C%20sertifikaatit+ja+merkit/75fe3e57-f667-42af-945b-d4f36d8a396c
https://www.hyvaasuomesta.fi/lyhyesti-merkista
https://www.ruokatieto.fi/ruokafakta/ruokaketjun-vastuullisuus
https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/luomutuotteet/markkinointi-ja-merkinnat/eun-luomutunnus/
https://www.sgs.fi/fi-fi/agriculture-food/food/food-certification/utz-coffee-cocoa-and-tea-sustainability
https://www.sydanmerkki.fi/sydanmerkki

Kommentit