Meidän
ryhmämme bloggaaminen on tullut tiensä päähän. Muutaman sanasen kirjoitan vielä
sertifiointimerkeistä elintarvikkeissa ennen kuin blogimme hiljenee.
Ruokatieto.fi-verkkosivujen mukaan ruokaketjun vastuullisuus koostuu seitsemästä ulottuvuudesta: paikallisuus, ympäristö, eläinten hyvinvointi, työhyvinvointi, ravitsemus, taloudellinen vastuu ja tuoteturvallisuus. Miten yksittäinen kuluttaja voi valita vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita ruokakoriinsa, kun on näin monta asiaa, jotka hänen pitäisi ottaa huomioon päätöksenteossa? Sertifiointimerkit voivat osaltaan auttaa valinnoissa. Yhtä yksittäistä sertifiointimerkkiä, joka pitäisi sisällään kaikki vastuullisuuden ulottuvuudet, ei kuitenkaan ole.

Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Yhden raaka-aineen tuotteissa kotimaisuusasteen on oltava 100%, ja useamman raaka-aineen tuotteissa 75-100%. Muita merkkejä, jotka kertovat kotimaisuudesta ovat Avainlippu ja Sirkkalehti.
Eurolehti on EU:n luomutunnus, jonka käyttö on
pakollista kaikissa EU:n alueella valmistetuissa valmiiksi pakatuissa
luomuelintarvikkeissa. Eurolehti-tunnuksen käyttö edellyttää toimijan
kuulumista luomuvalvontaan sekä tunnuksen käytöstä annettujen säännösten ja
ohjeiden noudattamista. Muita luomutunnuksia ovat muun muassa
Leppäkerttu-luomumerkki ja Luomu-aurinkomerkki.
Tuotteen UTZ-sertifikaatti kertoo yrityksen
sitoutumisesta kestävään liiketoimintaan ja sen yhteiskuntavastuusta, hyvien
maataloustuotannon käytäntöjen noudattamisesta ja tuotteiden
jäljitettävyydestä. Sitä käytetään vain kahvi-, kaakao-, tee- ja hasselpähkinätuotteissa.
Lähteet
https://utz.org/
https://wwf.fi/vaikuta-kanssamme/kalaopas/MSC-sertifikaatti-1435.a
https://www.ely-keskus.fi/documents/10191/56418/Standardit%2C%20sertifikaatit+ja+merkit/75fe3e57-f667-42af-945b-d4f36d8a396c
https://www.hyvaasuomesta.fi/lyhyesti-merkista
https://www.ruokatieto.fi/ruokafakta/ruokaketjun-vastuullisuus
https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/luomutuotteet/markkinointi-ja-merkinnat/eun-luomutunnus/
https://www.sgs.fi/fi-fi/agriculture-food/food/food-certification/utz-coffee-cocoa-and-tea-sustainability
https://www.sydanmerkki.fi/sydanmerkki
Ruokatieto.fi-verkkosivujen mukaan ruokaketjun vastuullisuus koostuu seitsemästä ulottuvuudesta: paikallisuus, ympäristö, eläinten hyvinvointi, työhyvinvointi, ravitsemus, taloudellinen vastuu ja tuoteturvallisuus. Miten yksittäinen kuluttaja voi valita vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita ruokakoriinsa, kun on näin monta asiaa, jotka hänen pitäisi ottaa huomioon päätöksenteossa? Sertifiointimerkit voivat osaltaan auttaa valinnoissa. Yhtä yksittäistä sertifiointimerkkiä, joka pitäisi sisällään kaikki vastuullisuuden ulottuvuudet, ei kuitenkaan ole.

Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Yhden raaka-aineen tuotteissa kotimaisuusasteen on oltava 100%, ja useamman raaka-aineen tuotteissa 75-100%. Muita merkkejä, jotka kertovat kotimaisuudesta ovat Avainlippu ja Sirkkalehti.

Sydänmerkin ansainneen elintarvikkeen rasva on
hyvälaatuista ja suolan määrää on vähennetty. Joissakin tuoteryhmissä
Sydänmerkin saamiseksi vaaditaan myös enemmän kuitua ja vähemmän sokeria.
Näillä pienillä muutoksilla voidaan parantaa ruokavaliota terveellisempään
suuntaan.

MSC-sertifikaatti pyrkii takaamaan luonnonvaraisten
kalojen ja äyriäisten ekologisesti kestävällä tavalla pyydystämisen, mikä
tarkoittaa sitä, että mereen jätetään tarpeeksi kalaa, elinympäristöjä
kunnioitetaan ja kalastuksesta riippuvaisten ihmisten elinkeinon säilyminen
varmistetaan.
Näiden sertifiointimerkkien myötä toivotan ryhmämme puolesta mahdollisimman mutkattomia hetkiä arkeen. Toivottavasti
olemme saaneet antaa teille ajatuksia kestävän arjen toteuttamiseen.
-Louella-
Lähteet
https://utz.org/
https://wwf.fi/vaikuta-kanssamme/kalaopas/MSC-sertifikaatti-1435.a
https://www.ely-keskus.fi/documents/10191/56418/Standardit%2C%20sertifikaatit+ja+merkit/75fe3e57-f667-42af-945b-d4f36d8a396c
https://www.hyvaasuomesta.fi/lyhyesti-merkista
https://www.ruokatieto.fi/ruokafakta/ruokaketjun-vastuullisuus
https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/luomutuotteet/markkinointi-ja-merkinnat/eun-luomutunnus/
https://www.sgs.fi/fi-fi/agriculture-food/food/food-certification/utz-coffee-cocoa-and-tea-sustainability
https://www.sydanmerkki.fi/sydanmerkki
Kommentit
Lähetä kommentti