Miksi ihmeessä kiinnitän nykyään niin paljon huomiota
siihen, onko tuotteessa palmuöljyä? Ehkä se muutaman vuoden takainen kuva, joka
lävähti silmilleni Naamakirjassa, teki vaikutuksen. Kuva oli otettu jostain
päin Indonesiaa metsähakkuiden keskeltä. Kuva oli kuolleesta orangista, joka
oli todennäköisesti yrittänyt suojella puita, joissa hän eli. Ehkä hölmöä,
mutta mietin itseäni samassa tilanteessa. Kyllä kai sitä yrittäisi suojella omaa
kotiansa loppuun asti siinä vaiheessa, kun ei ole mitään muuta menetettävää
kuin oma henki. Ehkä pientä inhimillistämistä havaittavissa. Yhtä kaikki, oranki
menetti henkensä palmuöljyviljelmien vuoksi. Olenkin välillä kysynyt
tyttäriltäni, miltä orangin veri maistuu, kun he ovat syöneet palmuöljyä
sisältäviä tuotteita.
Näinä
aikoina, kun ilmastonmuutos ja ympäristöasiat ovat melkeinpä kyllästymiseen
asti tapetilla, sitä yrittää kantaa oman kortensa kekoon. Kyllästymiseen asti
siksi, kun tietoa on paljon, mutta tuntuu kuin se ei johda tekoihin niiden
hyväksi. Jokainen toki päättää itse, miten sen kortensa kekoon kantaa vai
kantaako ollenkaan. Minulle tämä palmuöljyn välttäminen on yksi korsi.
Palmuöljyn
välttäminen ei ole minulle mikään trendijuttu, vaan siinä on ihan oikeasti
ajatustakin takana. Onko luonnon monimuotoisuus sinulle tuttu käsite? Luonnon monimuotoisuudella eli biodiversiteetillä tarkoitetaan elämän koko
kirjoa; lajien sisäistä perinnöllistä muuntelua, lajien runsautta sekä niiden
elinympäristöjen monimuotoisuutta. Ihan pienestä kokonaisuudesta ei siis ole
kyse. Mitkä mahtavat olla seuraukset alueen ekosysteemille, kun sademetsät
väistyvät palmuöljyviljelmien tieltä? Itse en halua olla vastuussa
seurauksista, joten vältän palmuöljyä sen minkä pystyn.
Helppoa
palmuöljyn välttäminen ei ole, koska sitä on sotkettu joka tuotteeseen. Silloin
tällöin tarkistan tuttujen tuotteiden ainesosaluetteloita, koska olen
ikäväkseni huomannut, että niihin on toisinaan lisätty palmuöljyä. Aikoinaan tämän
vuoksi vaihdoin Flora-levitteet Oivariiniin. Tosin olen alkanut epäillä, että Oivariinin
ainesosaluetteloa ei ole vain päivitetty palmuöljyn osalta, koska sen koostumus
on mielestäni muuttunut. Tyttäreni synttäreille olin muutamia vuosia sitten
ostamassa Muumi-keksejä ja yllätyin, kun huomasin, etteivät nekään ole
säästyneet palmuöljyltä. Keksihyllyn läpi käytyäni tajusin, että minun pitää itse tehdä keksini, jos haluan ne ilman kyseistä öljyä. Saman tajusin piiraspohjien kohdalla.
Nutellaa toisinaan katselen kaihoisasti, enkä ole sen tilalle vielä löytänyt
korvaajaa isoista kauppaketjuista. Palmuöljyttömiin Malakoffin suklaalevitteisiin
tutustuin vuosia sitten, mutta niitä ei taida saada kuin vain Hietalahden torin
kupeesta.
![]() |
Öljypalmun sadonkorjuu |
Palmuöljyä
saadaan öljypalmusta, jonka luumunkokoiset hedelmät kypsyvät suurissa
tertuissa. Palmuöljy voidaan mainita ainesosaluettelossa eri tavoin, kuten ”kasviöljy
(palmua)”, palmurasvaa, palmuydinöljyä, palmujauhetta ja palmuoleiinia.
Päivittäiskosmetiikan ja hygieniatuotteiden pakkauksissa sille löytyy seuraavia
vastineita: Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palm Kernel, Palm Kernel Oil, Palm
Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palm olein, Glyceryl, Stearate, Stearic Acid,
Elaeis Guineensis, Palmitic Acid, Palm Stearine, Palmitoyl Oxostearamide,
Palmitoyl Tetrapeptide-3, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium
Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Hydrated
Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate, Palmityl Alcohol, Laureth-7,
Steareth-2, Cocamide MEA (fatty acid-derived) Cocamiede DEA (fatty acid
derived), Stearamidopropyldimethylamine, Cetyltrimethylammonium chloride,
Isopropylmyristate, Caprylic/capric Trigylceride, Fatty Isethionates (SCI), Alkylpolyglycoside
(APG), Laurylamine oxide.
![]() |
Luomu lihafondi |
Ilokseni
olen huomannut, että K-ryhmä panostaa valikoimassaan palmuöljyttömiin
tuotteisiin, joita en ole löytänyt sen kilpailijan hyllyiltä. Näistä tuotteista
voisin mainita Touch of Tasten luomu liha-, kana- ja kasvisfondit, jotka ovat ansainneet
EU:n luomutunnuksen eli EU:n lehtimerkin. Näihin fondeihin siirryin sen
jälkeen, kun huomasin käytännössä kaikkien liemikuutioiden ja -jauheiden
sisältävän palmuöljyä.
Miksi sitten
palmuöljyä käytetään, vaikka sen viljelmien tiedetään köyhdyttävän luontoa ja lisäävän
eroosiota? Palmuöljyä lisätään elintarvikkeisiin, sillä se antaa margariinille
makua ja pehmeyttä, muille tuotteille rapeutta ja hyvän suutuntuman, kestää
uppopaistamista ja on edullista.
Itse haluan uskoa, että syy on vain ja ainoastaan sen edullisuus
elintarviketeollisuudelle. Samoja tuotteita, joissa on tänä päivänä palmuöljyä,
on saanut ennen ilman sitä. Kuka voisi kertoa, onko kyseinen öljy ihan oikeasti
parantanut tuotteita kuluttajien mielestä?
-Louella-
Lähteet
https://greenpalm.org/about-palm-oil/what-is-palm-oil/what-is-palm-oil-used-for
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/27/kiisteltya-palmuoljya-loytyy-suomalaisestakin-ruokakaapista
https://www.edu.fi/yleissivistava_koulutus/aihekokonaisuudet/kestava_kehitys/teemoja/monimuotoisuuden_vaaliminen/luonnon_monimuotoisuus_ja_sen_merkitys
https://www.flickr.com/photos/pixelthing/4400158497
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/kyseenalaista-palmu%C3%B6ljy%C3%A4-lis%C3%A4t%C3%A4%C3%A4n-kaikenlaisiin-ruokiin-professori-olisihan-se-hienoa-jos-voitaisiin-korvata-voilla-1.183664
https://www.touchoftaste.fi/touch-of-taste/luomu/
Kommentit
Lähetä kommentti