Yksi korsistani: palmuöljy


Miksi ihmeessä kiinnitän nykyään niin paljon huomiota siihen, onko tuotteessa palmuöljyä? Ehkä se muutaman vuoden takainen kuva, joka lävähti silmilleni Naamakirjassa, teki vaikutuksen. Kuva oli otettu jostain päin Indonesiaa metsähakkuiden keskeltä. Kuva oli kuolleesta orangista, joka oli todennäköisesti yrittänyt suojella puita, joissa hän eli. Ehkä hölmöä, mutta mietin itseäni samassa tilanteessa. Kyllä kai sitä yrittäisi suojella omaa kotiansa loppuun asti siinä vaiheessa, kun ei ole mitään muuta menetettävää kuin oma henki. Ehkä pientä inhimillistämistä havaittavissa. Yhtä kaikki, oranki menetti henkensä palmuöljyviljelmien vuoksi. Olenkin välillä kysynyt tyttäriltäni, miltä orangin veri maistuu, kun he ovat syöneet palmuöljyä sisältäviä tuotteita.
            Näinä aikoina, kun ilmastonmuutos ja ympäristöasiat ovat melkeinpä kyllästymiseen asti tapetilla, sitä yrittää kantaa oman kortensa kekoon. Kyllästymiseen asti siksi, kun tietoa on paljon, mutta tuntuu kuin se ei johda tekoihin niiden hyväksi. Jokainen toki päättää itse, miten sen kortensa kekoon kantaa vai kantaako ollenkaan. Minulle tämä palmuöljyn välttäminen on yksi korsi.
            Palmuöljyn välttäminen ei ole minulle mikään trendijuttu, vaan siinä on ihan oikeasti ajatustakin takana. Onko luonnon monimuotoisuus sinulle tuttu käsite? Luonnon monimuotoisuudella eli biodiversiteetillä tarkoitetaan elämän koko kirjoa; lajien sisäistä perinnöllistä muuntelua, lajien runsautta sekä niiden elinympäristöjen monimuotoisuutta. Ihan pienestä kokonaisuudesta ei siis ole kyse. Mitkä mahtavat olla seuraukset alueen ekosysteemille, kun sademetsät väistyvät palmuöljyviljelmien tieltä? Itse en halua olla vastuussa seurauksista, joten vältän palmuöljyä sen minkä pystyn.
            Helppoa palmuöljyn välttäminen ei ole, koska sitä on sotkettu joka tuotteeseen. Silloin tällöin tarkistan tuttujen tuotteiden ainesosaluetteloita, koska olen ikäväkseni huomannut, että niihin on toisinaan lisätty palmuöljyä. Aikoinaan tämän vuoksi vaihdoin Flora-levitteet Oivariiniin. Tosin olen alkanut epäillä, että Oivariinin ainesosaluetteloa ei ole vain päivitetty palmuöljyn osalta, koska sen koostumus on mielestäni muuttunut. Tyttäreni synttäreille olin muutamia vuosia sitten ostamassa Muumi-keksejä ja yllätyin, kun huomasin, etteivät nekään ole säästyneet palmuöljyltä. Keksihyllyn läpi käytyäni tajusin, että minun pitää itse tehdä keksini, jos haluan ne ilman kyseistä öljyä. Saman tajusin piiraspohjien kohdalla. Nutellaa toisinaan katselen kaihoisasti, enkä ole sen tilalle vielä löytänyt korvaajaa isoista kauppaketjuista. Palmuöljyttömiin Malakoffin suklaalevitteisiin tutustuin vuosia sitten, mutta niitä ei taida saada kuin vain Hietalahden torin kupeesta.
Öljypalmun sadonkorjuu
            Palmuöljyä saadaan öljypalmusta, jonka luumunkokoiset hedelmät kypsyvät suurissa tertuissa. Palmuöljy voidaan mainita ainesosaluettelossa eri tavoin, kuten ”kasviöljy (palmua)”, palmurasvaa, palmuydinöljyä, palmujauhetta ja palmuoleiinia. Päivittäiskosmetiikan ja hygieniatuotteiden pakkauksissa sille löytyy seuraavia vastineita: Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palm Kernel, Palm Kernel Oil, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palm olein, Glyceryl, Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid, Palm Stearine, Palmitoyl Oxostearamide, Palmitoyl Tetrapeptide-3, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Hydrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate, Palmityl Alcohol, Laureth-7, Steareth-2, Cocamide MEA (fatty acid-derived) Cocamiede DEA (fatty acid derived), Stearamidopropyldimethylamine, Cetyltrimethylammonium chloride, Isopropylmyristate, Caprylic/capric Trigylceride, Fatty Isethionates (SCI), Alkylpolyglycoside (APG), Laurylamine oxide.
Luomu lihafondi
            Ilokseni olen huomannut, että K-ryhmä panostaa valikoimassaan palmuöljyttömiin tuotteisiin, joita en ole löytänyt sen kilpailijan hyllyiltä. Näistä tuotteista voisin mainita Touch of Tasten luomu liha-, kana- ja kasvisfondit, jotka ovat ansainneet EU:n luomutunnuksen eli EU:n lehtimerkin. Näihin fondeihin siirryin sen jälkeen, kun huomasin käytännössä kaikkien liemikuutioiden ja -jauheiden sisältävän palmuöljyä.
            Miksi sitten palmuöljyä käytetään, vaikka sen viljelmien tiedetään köyhdyttävän luontoa ja lisäävän eroosiota? Palmuöljyä lisätään elintarvikkeisiin, sillä se antaa margariinille makua ja pehmeyttä, muille tuotteille rapeutta ja hyvän suutuntuman, kestää uppopaistamista ja on edullista. Itse haluan uskoa, että syy on vain ja ainoastaan sen edullisuus elintarviketeollisuudelle. Samoja tuotteita, joissa on tänä päivänä palmuöljyä, on saanut ennen ilman sitä. Kuka voisi kertoa, onko kyseinen öljy ihan oikeasti parantanut tuotteita kuluttajien mielestä?

            -Louella-





Lähteet

https://greenpalm.org/about-palm-oil/what-is-palm-oil/what-is-palm-oil-used-for
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/27/kiisteltya-palmuoljya-loytyy-suomalaisestakin-ruokakaapista
https://www.edu.fi/yleissivistava_koulutus/aihekokonaisuudet/kestava_kehitys/teemoja/monimuotoisuuden_vaaliminen/luonnon_monimuotoisuus_ja_sen_merkitys
https://www.flickr.com/photos/pixelthing/4400158497
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/kyseenalaista-palmu%C3%B6ljy%C3%A4-lis%C3%A4t%C3%A4%C3%A4n-kaikenlaisiin-ruokiin-professori-olisihan-se-hienoa-jos-voitaisiin-korvata-voilla-1.183664
https://www.touchoftaste.fi/touch-of-taste/luomu/

Kommentit